Project 1/6 2015

Villen im Cottage

Year:2013 - 2015
Project type:residential
Project status:completed
Completion:08/2015
Location:1180 Vienna (AUT)
Area:2807 m²
Competence:landscape design and planning
Supported by:Duller/Stippl, Jakob Kastner, Markus Preller
Architecture:Pentaplan ZT-GmbH
Client:BAI Bauträger Austria Immobilien GmbH

The sloped and elongated site is located in Vienna's 18th district, a green residential area in the northwest of the city. Three buildings planned by Pentaplan ZT-GmbH comprise 30 apartments. Our landscape design divides the outdoor facilities into two parts on two levels, making best possible use of the sloped terrain. The upper area comprises the terraced private gardens of the first floor residents. An underlying garage connects all three buildings to each other. The lower area offers all residents a semi-public space of diverse qualities and urban flair. A 150 meter long and 4-5 meter wide concrete path of sculptural quality traverses a rocky garden, connecting the buildings and their intervening courtyards. The public green zone in the south of the site includes recreational facilities and a playground. The plain and ‚quiet‘ design creates a harmonious balance between differentiated spaces and a uniform appearance.

  • site | maps and aerial photo
     site | maps and aerial photo
  • preliminary design sketches
     preliminary design sketches
  • lower level | renderings
     lower level | renderings
  • completed work | photos © Severin Koller
     completed work | photos © Severin Koller
  • basic concept | 3D models
     basic concept | 3D models
  • conceptual studies on the perception of ramped paths | diagrams and 3D models
     conceptual studies on the perception of ramped paths | diagrams and 3D models
  • lower level | photo © Severin Koller
     lower level | photo © Severin Koller
  • illustrative site plan
     illustrative site plan
  • lower level | photo © Severin Koller
     lower level | photo © Severin Koller
  • excerpts of detailed design
     excerpts of detailed design
  • night shot of lower courtyard | photo © Severin Koller
     night shot of lower courtyard | photo © Severin Koller
  • green zone | photo © Severin Koller
     green zone | photo © Severin Koller
  • playground area | photo
     playground area | photo
  • seating | photos © Severin Koller
     seating | photos © Severin Koller
  • fence design | visualizations
     fence design | visualizations
  • details | photos © Severin Koller
     details | photos © Severin Koller