Project 1/12 COMPLETED

legero united campus

Type:business
Completion:2020
Award:GerambRose 2020
Location:8073 Feldkirchen bei Graz (AUT)
Area:26100 m²
Scope (ÖGLA):phase 2-8
General Planning:Dietrich | Untertrifaller Architekten ZT GmbH
Client:legero united campus GmbH

The new headquarter of the Austrian shoe manufacturer legero united is located on the southern periphery of the city of Graz (AUT). Two interconnected ring-shaped buildings are designed as a place of dialogue with customers and partners. The large ring offers employees an inspiring working environment with high-quality indoor and outdoor spaces. In the smaller ring customers can purchase products and experience the company's various brands in a contemporary way. Substantial sustainability is a central concern to both indoor and outdoor construction. The campus is characterized by sophisticated building services, the use of high quality and sustainable building materials and a wide range of ecological measures. Shortly after opening, the campus was awarded the highest possible certification level by the Austrian Sustainable Building Council (ÖGNI). No less value was placed on the high design quality of architecture and landscape design, which is reflected in the award of the GerambRose Prize 2020 (BauKultur Steiermark) in the category "Common Spaces".

  • site | maps and aerial photo
     site | maps and aerial photo

The landscape design of the legero united campus is based on the interaction of two contrasting landscapes. The pragmatic and straightforward landscape surrounding the building is contrasted by round and continuously flowing forms in the courtyard garden. The use-oriented and linear design of the area surrounding the building reinforces the circular shapes of the building. The area is organized in terms of optimal guidance of different traffic flows (customers, employees, visitors and delivery) and mainly used for parking. However, more than 8000 square meter of the outer area is purely landscaped with wildflower meadows, speciose planting beds, rows of trees and rainwater infiltration areas. All parking spaces are built with fully permeable lawn grids (TTE) that protect and regenerate groundwater through biological degradation of pollutants. Ground sealing is thus reduced to a minimum.

  • site plan
     site plan

The courtyard garden is acoustically decoupled from the outside world. The remarkable silence creates a unique, almost magical atmosphere, in which the hum of the bees can be heard clearly. Meandering paths connect to the surrounding building and lead through a rich variety of herbs, grasses, perennials and trees. The enjoyment of plants - with different flowering aspects from early spring to late autumn - is at the heart of the design. The garden creates a variety of spaces and niches for different uses. Bright and open areas can be used for communal activities and events while remote and naturally shaded areas offer intimate spaces for retreat and recreation.

  • site overview | drone photo © Chris Zenz
     site overview | drone photo © Chris Zenz
  • customer parking | © paul ott photografiert
     customer parking | © paul ott photografiert
  • staff parking | drone photo © Chris Zenz
     staff parking | drone photo © Chris Zenz
  • customer parking | © paul ott photografiert
     customer parking | © paul ott photografiert
  • staff parking | drone photo © Chris Zenz
     staff parking | drone photo © Chris Zenz
  • permeable lawn grid layout
     permeable lawn grid layout
  • customer parking | drone photo © Chris Zenz
     customer parking | drone photo © Chris Zenz
  • master builder implementation plan
     master builder implementation plan
  • staff parking | drone photo © Chris Zenz
     staff parking | drone photo © Chris Zenz
  • tree planting details
     tree planting details
  • staff parking | photo
     staff parking | photo
  • e-charging station and fully permeable lawn grid (TTE) | photos
     e-charging station and fully permeable lawn grid (TTE) | photos
  • customer parking in winter | © paul ott photografiert
     customer parking in winter | © paul ott photografiert
  • © paul ott photografiert
     © paul ott photografiert
  • customer parking in winter | © paul ott photografiert
     customer parking in winter | © paul ott photografiert
  • planting concept and plan (outer area)
     planting concept and plan (outer area)
  • irrigation concept
     irrigation concept
  • degree of ground sealing and ecological measures
     degree of ground sealing and ecological measures
  • wildflower meadow in foreground | drone photo © Chris Zenz
     wildflower meadow in foreground | drone photo © Chris Zenz
  • wildflower meadow | © paul ott photografiert
     wildflower meadow | © paul ott photografiert
  • entrance area concrete joints plan
     entrance area concrete joints plan
  • entrance area | photo © Bruno Klomfar
     entrance area | photo © Bruno Klomfar
  • entrance area | photos © Bruno Klomfar
     entrance area | photos © Bruno Klomfar
  • bird's eye view of courtyard garden | drone photo © Chris Zenz
     bird's eye view of courtyard garden | drone photo © Chris Zenz
  • bird's eye view of courtyard garden | drone photo © Chris Zenz
     bird's eye view of courtyard garden | drone photo © Chris Zenz
  • courtyard garden path | photo
     courtyard garden path | photo
  • courtyard garden path | photos
     courtyard garden path | photos
  • courtyard garden design plan
     courtyard garden design plan
  • courtyard garden | © paul ott photografiert
     courtyard garden | © paul ott photografiert
  • courtyard garden | © paul ott photografiert
     courtyard garden | © paul ott photografiert
  • courtyard garden | © paul ott photografiert
     courtyard garden | © paul ott photografiert
  • courtyard garden | © paul ott photografiert
     courtyard garden | © paul ott photografiert
  • courtyard garden implementation plan
     courtyard garden implementation plan
  • courtyard garden | photo
     courtyard garden | photo
  • courtyard garden | © paul ott photografiert (photo in middle © HDA)
     courtyard garden | © paul ott photografiert (photo in middle © HDA)
  • cafeteria terrace implementation plan
     cafeteria terrace implementation plan
  • cafeteria tarrace | photo © Bruno Klomfar
     cafeteria tarrace | photo © Bruno Klomfar
  • courtyard garden event space | photo © Bruno Klomfar
     courtyard garden event space | photo © Bruno Klomfar
  • courtyard garden | photo © Bruno Klomfar
     courtyard garden | photo © Bruno Klomfar
  • courtyard garden | photo © Bruno Klomfar
     courtyard garden | photo © Bruno Klomfar
  • standard structures and details
     standard structures and details
  • plant combinations | photos
     plant combinations | photos
  • courtyard garden planting plan
     courtyard garden planting plan
  • plant detail | photo
     plant detail | photo
  • plant details | photos
     plant details | photos
  • courtyard garden planting plan details
     courtyard garden planting plan details
  • plants in winter © paul ott photografiert
     plants in winter © paul ott photografiert
  • plants in winter © paul ott photografiert
     plants in winter © paul ott photografiert
  • plants in winter © paul ott photografiert
     plants in winter © paul ott photografiert
  • courtyard garden in winter © paul ott photografiert
     courtyard garden in winter © paul ott photografiert
  • plants in winter © paul ott photografiert
     plants in winter © paul ott photografiert
  • courtyard garden implementation plan
     courtyard garden implementation plan
This website uses cookies. By continuing you are giving consent to cookies being used. For information on cookies and how you can disable them visit our Privacy Policy.